onsdag 9 januari 2013

Iaido på Enighet


På Enighet tränar vi även den japanska svärdskonsten iaido, som är ett värdefullt komplement till aikido och andra budoarter, men också är givande för dem som inte tränar något annat.

Den schemalagda träningen är två gånger i veckan. Därutöver finns en del träningsläger på Enighet och annat håll. Iaido har mycket att ge, utöver färdigheter med det japanska svärdet, katana. Framför allt lär man sig sådana grundläggande saker som hållning, mental skärpa, noggrannhet i rörelserna, andning och centrum.

Inom iaido finns hundratals - rentav tusentals - olika skolor och stilar. Vad vi framför allt tränar på Enighet är dels Seitei iai, som har blivit ett slags grundläggande iaido i hela världen, aikibatto, som är ett system för svärdsträning både solo och i par, samt Nishio senseis Aikido Toho iai, som är en samling svärdskata baserade på aikidons principer och tekniker. Men vi gör också en hel del annat, svårare att precisera.

Om man tittar på de japanska skrivtecknen för iaido, betyder det ungefär vägen till att vara i harmoni - att alltid förutsättningslöst vara redo, skulle man kunna säga. Det första tecknet står för varande, det andra är harmoni och finns även i ordet aikido, det tredje är väg.

Träningen utförs i form av kata, förutbestämda rörelser och kombinationer som man tränar ensam med svärdet.

Detta svärd är förstås det japanska katana med tvåhandsfattning. En riktig katana kostar massor med pengar, så man brukar träna med ett svärd som är en modern modell av katana kallad iaito, som finns av olika kvalitet i pris från ett par tusen upp till sådär tio, och brukar vara gjord av legeringar med t.ex. aluminium och koppar.

Ett bättre alternativ är de moderna klingor som smids i t.ex. Kina och inte kostar mer än runt 5.000 kronor. De finns att beställa på nätet och är slipade, så de bör hanteras med respekt.

Nybörjare brukar träna med bokken, en svärdsattrapp av trä som också används i aikidons parträningar för svärd. Nybörjare är välkomna när som helst under terminerna, eftersom man tränar för sig själv och därför inte stör de övrigas utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar